Poniedziałek, 11 grudnia 2017. Imieniny Biny, Damazego, Waldemara

Podziel się:

Podziel się:

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

17 listopada w Szkole Podstawowej w Windzie odbyła się kolejna edycja Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Było pysznie, radośnie, zdrowo i niezwykle kolorowo.
Dzień ten został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
W nastrój imprezy wprowadziły nas słowa piosenki: „Cukru całe mrowie niszczy moje zdrowie. Tłuszcz jak ludożerca co dzień mnie uśmierca. Mówię więc otwarcie, porzuć takie żarcie. Nie ma przebaczenia dla złego jedzenia.”
Jak co roku uczniowie poszczególnych klas przy wydatnej pomocy i olbrzymim zaangażowaniu rodziców przygotowali stoiska, na których królowały tylko zdrowe domowe potrawy: różnorodne sałatki, surówki, owocowe szaszłyki, pierogi, pasztety, przetwory, wypieki, a w „Kąciku regionalnym” potrawy dawnej kuchni mazurskiej, a także litewskiej.
Dzięki owocnej współpracy z Kołem Łowieckim „Kaczor” w Kętrzynie uczestnicy imprezy mogli skosztować walorów smakowych wybornego, myśliwskiego gulaszu z dzika serwowanego przez Pana Ryszarda. Potrawa ogromnie wszystkim smakowała, a wielki kocioł zdrowego gulaszu znikł w mgnieniu oka...
Podczas kulinarnego święta można było także wzbogacić swą wiedzę o zasadach zdrowego gotowania oraz odżywiania się. Przekazali ją przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolowie oraz Pani Ewa Łonyszyn z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kętrzynie.
Wzorem ubiegłego roku pomiaru ciśnienia tętniczego oraz pomiaru cukru we krwi, dokonali ratownicy medyczni z zespołu ratownictwa medycznego Falc Medycyna oraz pielęgniarka szkolna Pani Grażyna Niedźwiecka.
Inicjatywa Pani Dyrektor Iwony Spodyniuk, która przed kilkoma laty była pomysłodawczynią przedsięwzięcia, sprawiła, że Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania na dobre wpisał się w kalendarz imprez szkolnych, a zaangażowanie społeczności lokalnej zaowocowało niebywałą frekwencją i wzrostem apetytu ( i pomysłów) na kolejne edycje.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Szkoła Podstawowa w Windzie oraz opublikowany na portalu Barciany: Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Oceń artykuł:

(0)